duminică, 22 februarie 2015

Taica Merezu

Zmeoiu' a avut timp de câteva zile bucuria să stea de poveşti cu Zmeianca, soră-sa proaspăt sosită de peste mări şi ţări. Faţă de toate celelalte surori ale vieţii, Zmeianca îi este cea mai dragă.
După câteva serii de poveşti pline de miez, Zmeoiu' a rămas totuşi cu un gust amărui şi o senzaţie de învârteală în semicerc. Desigur din cauza subiectelor discutate, nu din cauza cuiva anume. 
Pentru că dragostea frăţească pare să nu poată cuceri toate provocările vieţii. Discuţia uneori rămâne suspendată în acel punct în care fraţii, oricât de mult şi de tare s-ar iubi, nu se mai pot ajuta. În acel punct în care nici Maica Tereza, exemplul ideal al carităţii, al ajutorului necondiţionat, nu mai poate face nimic. Sinele pare unica sursă de ajutor real, un fel de Taica Merezu disponibil oricând. Orice s-ar întâmpla, să nu uităm că doar noi înşine ne putem ajuta.  
Adică fraţii se ajută tocmai prin această separare, în acest punct unde iubirea fraternă ajunge neputincioasă şi fiecare îşi vede de viaţa sa.
Aşadar Zmeoiu', rămas din nou singur, s-a uitat din reflex în jurul său după oamenii pe care i-ar putea ajuta, în loc să se ajute pe sine.   





luni, 2 februarie 2015

Man O To

Zmeoiu' a fost întrebat adesea de ce scrie doar despre el. Şi eu l-am întrebat. Mi-a răspuns glacial că dincolo de jocurile auctoriale, invitaţia de a păşi în lumea sa este prima condiţie de a ne depăşi cu toţii limitele ego-ului. Cine intră în universul său, va afla un adevăr de genul eu sunt tu şi tu eşti eu. In lak'ech ala c'in, cum spun newageiştii că ne spun amerindienii. Înţelepţii jamaicani, lucrând cu limba foarte semnificativ dealtfel, nu folosesc expresia "noi" (we), ci "eu şi eu" (I & I). Aşadar Zmeoiul încearcă să atingă universalitatea prin exprimarea celor mai particulare experienţe ale sale şi abolirea practică a graniţelor dintre "eu" şi "tu". Am rămas destul de sceptic la toată tărăşenia, mai ales că în acest context tocmai azi mi-am dat seama că aici chiar nu se ştie cine sunt Eu. Nici voi nu ştiţi, desigur. Până aflu răspunsul, voi continua să relatez cât mai fidel şi anonim ce se petrece în lumea lui Zmeoiu'. Din păcate şi din fericire, am capacitatea de a-i cunoaşte absolut orice mişcare, dar nu direct, la faţa locului, ci aşa cum mi-e povestită ulterior de prieteni. Ei da, dacă tot mi-a scăpat, recunosc, majoritatea faptelor ce vi le relatez aici le pun în puzzle cu ce aflu a doua zi de la prieteni.




Având repetiţia obsesivă (looping science) ca tabiet matinal, Zmeoiu' ascultă de câteva zile o mantră, o melodie care este convins că va reprezenta noul val de dans ce va cuprinde cluburile omenirii. Fiind vorba de un poem de-al lui Rumi cântat de vocea unui înger şi de o traducere dublu articulată (farsi-english-română), îi permit motorului google să se laude în continuare şi să mă distreze cu poeticele lui neajunsuri. Iată versurile:


Khank că sângele Ke Nhestem de Dr. Ewan 
şi Toe
Prinde inscripţia şi de ei portretizat de comisiile Lekki și Toe
Rn گ Bagh și sânge Salute Morgan Bdehd august
Ann Zamani Ke der Laem de o livadă de ceva şi de a şti
Akhtaran Vl ک  Sfârşit de ceva.
 Specificaţii
Meh Khodra Penmaiem de Aizhan de deget de la picior lui
De la şi la mine şi de a colecta gust Chwimm BL Secret
Khush şi mituri goale de پ Richen şi Toe
Tootaan astronomic Joomla Jurju Shunde
Der mausolee Ke Boukndim dreptate de Ann San şi Toe
În cazul în care Jipetr Ke de la şi la ei Lekki Wayne Regele Ja
Aceştia sunt Dr. Wayne cu sânge de Aracam şi Khorasan 
Ah, şi Toe...